Gili T

Thursday, December 08, 2005

Hong Kong vs. Kina - Frihet vs. tvang

Generelt i Kina, eksisterer næringslivet på kommunistpartiets nåde. Men i Kinas Hong Kong (HK) er det annerledes. Aldri før har undertegnede opplevd maken til entusiasme, entreprenørånd og velstand som HK kunne fremvise. Hvorfor er HK slikt et flott sted?

I HK blomstrer næringslivet på grunnlag av liberale friheter. Sannheten bak HK sin suksess er troskapen til økonomisk liberalisme, liberale rettigheter og ”rule of law”. Myndighetenes inngripen i næringslivet er minimal, og individuell frihet har i årtier sikret et blomstrende næringsliv.

Men dette betyr ikke at HK sin fremtid er sikret. Et levende og engasjert folk er en forutsetning for fortsatt velstand. Og tilhengere av frihet må vokte seg for undergraving av markedsliberalismen.
Derfor var det gledelig å overvære de opptil 250.000 menneskene som markerte sin avsky mot det Kinesiske regimet, 5. desember 05.
Anledningen for demonstrasjonen var krav overfor Beijing, om å vedta en tidsplan for demokratiske reformer. HK sin befolkning motsetter seg kommunisme og tvang. Fortsatt innehar HK friheten til å markere seg gjennom demonstrasjoner.

Jeg kommer tilbake med detaljer, men foreløpig vil jeg oppfordre både tilhengere og motstandere av økonomisk frihet til å se til Hong Kong. Se og lær!
Foreløpige referanser: Cato Institute.

1 Comments:

  • Interesting site. Useful information. Bookmarked.
    »

    By Anonymous Anonymous, at 17/8/06  

Post a Comment

<< Home