Gili T

Monday, August 08, 2005

Rettferdighet, likhet og dugnadsånd..
Rettferdighetsbegrepet brukes definitivt ulikt. Tatt under Ap’s kramme arm betyr rettferdighet resultatliket. –At alle skal ha det likt, eller få det likt. Høyresiden vektlegger at hver enkelt av oss er forskjellig fra alle andre, og verdsetter mangfoldet, ikke konformiteten.
Likhet for Ap innebærer resultatlikhet gjennom statlig tvang. Høyresiden vektlegger likhet i muligheter, likhet gjennom frihet.
Dugnadsånd innebærer et felles løft, der Ap setter liketstegn mellom fellesskapet og Staten. Dugnadsånd er for Høyresiden spontan ordn i den sivile eller økonomiske sfære.
Gi oss Rettferdighet, likhet og dugnadsånd. –Men først en liten forklaring på hva du legger i begrepet…?

2 Comments:

  • Nå er vel det mest folkelige å se på rettferdighet som "fairness", at det man får står i forhold til faktorer som man selv har kontroll over. Det høyreorienterte "justice" er jo langt ifra naturlig på samme måte.

    Jeg vil si at høyresidens politikk ikke gir rettferdighet, fordi mennesket aldri vil få like muligheter. Det at folk er forskjellige betyr jo nettopp at folk ikke har like muligheter, så der motsier egentlig høyresiden seg selv. Liberalismen er kun rettferdig om alle er helt like.

    By Anonymous Anonymous, at 11/8/05  

  • hvorfor ikke:)

    By Anonymous Anonymous, at 18/3/10  

Post a Comment

<< Home